Free songs
Menu

Εκδρομές

Φαράγγι της Σαμαριάς

Samaria-Gorge-19editΕίναι το μεγαλύτερο φυσικό φαράγγι της Ευρώπης. Έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και Μνημείο της Φύσης. Βρίσκεται μεταξύ δυο βουνών 2.000 και 2.500 μέτρων αντίστοιχα. Το μήκος του φαραγγιού είναι 18 χλμ. και το πιο στενό του σημείο έχει πλάτος μόνο 3 μέτρα! Αρχίζει στο Ξυλόσκαλο του οροπεδίου Ομαλός και μετά από μια πράγματι ονειρεμένη διαδρομή που συγκινεί και εντυπωσιάζει, καταλήγει στην Αγία Ρούμελη, μια πανέμορφη παραλία με μαύρη άμμο στο Λιβυκό πέλαγος. Στο μέσο του φαραγγιού βρίσκεται ο οικισμός «Σαμαριά». Εκεί υπάρχει τηλέφωνο, χώρος προσγείωσης ελικοπτέρου, φαρμακείο, και αστυνομικός σταθμός. Κατά μήκος της διαδρομής συναντά κανείς σπάνια αγριολούλουδα και βότανα που χρησιμοποιεί ακόμη και σήμερα η φαρμακευτική. Πάνω ψηλά στα βράχια και στις απότομες πλαγιές μπορείτε να δείτε τα ονομαστά πλέον κρι κρι, αυτά τα μοναδικά στο είδος τους αγριοκάτσικα της Κρήτης.

Γαύδος

Το νησί της Γαύδου βρίσκεται στο Λιβυκό πέλαγος περίπου 35 χλμ. από την Παλαιόχωρα. Είναι το νοτιότερο κομμάτι γης της Ευρώπης. Η έκτασή του είναι 7.400 εκτάρια και κατοικείται μόνιμα από λιγότερο από 50 άτομα. Το Καστρί είναι η πρωτεύουσα του νησιού και υπάρχουν δύο άλλα χωριά, τα Βατσιανά και η Άμπελος. Υπάρχει μια σειρά από όμορφες παραλίες σε όλο το νησί που σίγουρα αξίζει να εξερευνηθούν. Μπορείτε να πάτε εκεί τρεις φορές την εβδομάδα με πλοίο.

Zedern-Wacholder_auf_GavdosΣτην Οδύσσεια, ο Όμηρος αναφέρει ότι ο Οδυσσέας ναυάγησε στο νησί. Εκεί η Καλυψώ, προκειμένου να τον πείσει να μείνει μαζί της, του πρόσφερε την αθανασία. Η λαχταρά όμως του Οδυσσέα να επιστρέψει στην γυναίκα του την Πηνελόπη ήταν τόσο μεγάλη που οι προσευχές του ακουστήκαν μέχρι τον Όλυμπο, το βουνό των θεών. Έτσι ο Δίας έστειλε τον Ερμή στην Καλύψω με τη διαταγή να αφήσει τον Οδυσσέα  να φύγει και να τον βοηθήσει στο ταξίδι του. Η Καλύψω με μεγάλη λύπη, συμφώνησε και βοήθησε τον Οδυσσέα να φτιάξει μια βάρκα από ιερό ξύλο. Τον έμαθε επίσης να καθοδηγείται  και να πλοηγείται από τον ήλιο, το φεγγάρι και αστέρια.

Ελαφονήσι

rent-a-car-on-crete-elafonisi-beachΟ μύθος λέει ότι κατά την εποχή της Μινωικής Κρήτης στο μικρό νησάκι Ελαφονήσι είχε χτιστεί ένας ναός από κοράλλια. Όταν το ηφαίστειο της Σαντορίνης εξερράγη, ο ναός θρυμματίστηκε και απλώθηκε σε όλο το νησί μετατρέποντας την άσπρη άμμο σε ροζ. Τα καθαρά καταγάλανα, ζεστά νερά και το κοραλλί χρώμα της άμμου είναι πόλος έλξης για τους  ταξιδιώτες εδώ και αιώνες. Μπορείτε να πάτε εκεί με το καραβάκι το οποίο φεύγει από το λιμάνι της Παλαιοχώρας ή με αυτοκίνητο οδηγώντας μια ώρα.

Γραμβούσα και Μπάλος

Στη Γραμβούσα το πανέμορφο τοπίο συναντά την ιστορία. Χαρακτηριστικό της: το κάστρο στην κορυφή του νησιού που κτίστηκε από τους Ενετούς . Το 1825 ήταν η πρώτη περιοχή της Κρήτης, που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους.

Ο Μπάλος θεωρείται από πολλούς ως μία από τις ομορφότερες παραλίες στην Ελλάδα με πεντακάθαρα ρηχά νερά και λευκή άμμο. Μπορεί κάποιος να συναντήσει πάνω από 400 διαφορετικά είδη φυτών 26 από τα οποία βρίσκονται αποκλειστικά στην Κρήτη και πάνω από 98 είδη πουλιών. Η χελώνα Καρέτα – Καρέτα και η Μεσογειακή φώκια Μονάχους – Μονάχους βρίσκουν συχνά εκεί καταφύγιο καθώς η περιοχή είναι προστατευμένος βιότοπος.

Gramvousa-BalosΜπορείτε να πάτε εκεί με πλοίο από το λιμάνι του Καστελίου  Χανίων ή με το αυτοκίνητο και στη συνέχεια με τα πόδια από το βουνό για περίπου 15 λεπτά. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η θέα είναι εκπληκτική.